search

Salát listový Směs typu Bowl poloraný

Salát listový Směs typu Bowl poloraný
-9%
Salát listový Směs typu Bowl poloraný

Salát listový Směs typu Bowl poloraný

za 21Kč s DPH

Skladem

Popis produktu

Listový salát nevytváří uzavřené pevné hlávky, ale pouze seskupení listů různých tvarů a barev v podobě ploše kulatých až kulovitých růžic, které se najednou celé uříznou obdobně jako salát hlávkový. Svým zbarvením a zkadeřením je velmi dekorativní. Oproti hlávkovému salátu má kratší vegetační dobu. Listový salát má skvělou chuť, obsahuje více vlákniny a antioxidačních vitamínů s výrazným protirakovinotvorným účinkem a je snadno stravitelný. Kromě velkého množství existujících odrůd salátu, jsou saláty s červenými a zelenými listy. Salát s červenými listy obsahuje významné množství karotenu, což mu dodává schopnost působit preventivně proti rakovině kůže, kterou může způsobit nadměrné opalování. Na proti tomu zelené odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí zeleného listového barviva chlorofylu. Hořčík je důležitý pro látkovou výměnu a přenos nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede k únavě, nervozitě, nedostatečné soustředěnosti. Komplex přírodních látek v salátu má protikřečové a tišící účinky. Pravidelná konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny. Z obsahového hlediska jsou hodnotnější obalové listy hlávky, i když chutnější a křehčí jsou etiolované listy vnitřní. Rostlina obsahuje vodu, bílkoviny, tuky a vlákniny, dále cenné minerální látky jako K, P, Ca, Mg, Fe, vitamín C, A, B1 a B2. Vzhledem k obsahu velkého procenta vody a až 1,5 % vlákniny, což způsobuje zrychlení pohybu střev, odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky přispívá tak, nejen k hubnutí, ale i k pročišťování organismu. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je tedy vhodný při redukční dietě. Šťáva z listů obsahuje malé množství kyseliny jablečné, citronové, šťavelové, dále asparagin a hořkou látku lactusin. Salát se proto také používá jako slabé sedativum a narkotikum. Salátová šťáva rozpuštěná ve víně je prý účinný prostředek proti bolesti. Salát působí protizánětlivě, z výtažků se připravují roztoky k ošetření spálenin sluncem a zhrublé pokožky. Užívá se také jako obklad na modřiny nebo vnitřně proti žaludečním vředům nebo zánětu střev. Na víc působí proti kašli a křečím a potížím s průduškami. Z pěstitelského hlediska vyžaduje salát dobrou, dostatečně vzdušnou půdu druhé trati. Je náročný na zásobení živinami v okamžitě přijatelné formě. Doporučují se osluněné polohy. Při výsevu přímo na záhon se semena vysévají mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm a rostliny se po vzejití vyjednotí. Pro předpěstování sadby se semena vysévají mělce do truhlíků a ve stadiu tvorby pravých listů se pak rostlinky pikýrují do sponu 4 x 4 cm. Teploty ve dne je třeba udržovat v rozmezí 16 - 20 °C, v noci 4 - 6 °C. Při 4 - 6 pravých listech se mělce vysazuje na záhon tak, aby nedošlo k zahrnutí srdéčka rostliny. Zavlaha se provádí pravidelně menšími dávkami vody.

Charakteristika:

Salát listový k řezu (Lastuca sativa L.var.crispa L.) - směs odrůd (Dubagold, Dubared)

Obsah balení:
0,6 g (1370 semen v 1 g, HTS 0,6 - 0,8 g) - ošetřeno proti houbovým chorobám: NE

Vlastnosti:
Směs složená ze dvou barevných odrůd listového salátu - Dubagold (zelenolistý), Dubared (červenolistý) typu dubáček tzn. listy neobsahují hořké látky. Netvoří hlávku, báze košťálu slabě uzavřená. Odrůdy jsou vhodné k polnímu pěstování pro jarní, letní a podzimní sklizně a vynikají odolností k vybíhání do květu za dlouhého dne. Osivo je namořeno barvou odpovídající barvě listů.

Způsob výsevu:
spon 30 x 30 cm

Vegetační doba:
50 - 60 dní od výsadby do sklizně

Přehled doby jarního výsevu a sklizně:
> výsev - únor, březen, duben, květen
> sklizeň - květen, červen

Přehled doby podzimního výsevu a sklizně:
>
výsev - červen, červenec
> sklizeň - říjen, listopad

Postup při skladování listového salátu:
Listový salát podobně jako jiný typ salátu není vhodný na klasické skladování. Proto se sklízí postupně dle potřeby. Jeho trvanlivost však lze prodloužit několika způsoby. Jeden z nich je rozebrání listů, které se poté vloží do mikrotenového sáčku a uskladní v lednici. Tímto způsobem lze listový salát uchovat až jeden týden. Dalším způsobem je postupné odebírání listů z odřezané růžice umístěné v mělké míse s vodou na chladném a tmavém místě. Tento způsob uchová salát na cca 12 - 24 hodin v požadované kvalitě. Skladováním ovšem ztrácí svou "křupavost".

Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný pěstitelský neúspěch.

Máte dotaz? Zeptejte se nás.Vyplňte prosím níže uvedený formulář, děkujeme.

*
*
*
*

Zasláním formuláře souhlasíte s uchováváním osobních údajů v souladu s ustanovením § 5, odst. 2 zákona č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Souhlasíte s tím, aby Vaše osobní údaje, které tímto poskytujete společnosti PRONACHEM spol. s r.o. , byly zpracovány a vedeny v elektronické databázi, pouze pro účely výběrových řízení a maximálně po dobu 1 roku. Souhlas může být kdykoliv písemně nebo elektronicky odvolán.


Přihlašte se k odběru novinek

5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu
5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu
5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu
5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu
5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu

5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu

Přejít na výdejní a předávací místa