Popis produktu
Zelí patří mezi tradiční českou zeleninu. Pod označením zelí si
většina z nás představí zelí hlávkové. Nelze však opomenout, že dnes
konzumujeme také zelí pekingské a čínské. Hlávkové zelí se konzumuje
jak v čerstvém stavu (saláty), tak i tepelně upravené nebo kysané.
V moderní výživě klesá konzum tepelně upraveného zelí ve prospěch
čerstvých salátů. Hlávkové zelí se svým složením nijak výrazně
neliší od ostatních druhů zeleniny. Devět desetin hmotnosti čerstvého
zelí je nitrobuněčná voda. Zbývajících 10 % sušiny je tvořeno
sacharidy (5 g), vlákninou (3 g), bílkovinami (1,5 g), tuky, organickými
kyselinami, minerálními látkami, stopovými prvky a vitamíny. Výsledná
energetická hodnota zelí je velmi nízká a to pouhých 20 – 25 kcal ve
100 g. Rozdíly ve složení bílého a červeného zelí nejsou velké. Zelí
obsahuje mnoho rostlinných sloučenin, které mají pozitivní vliv na zdraví
člověka. Za zmínku stojí třeba sulforafan což je látka, která má
potvrzené protinádorové účinky. Obsah vlákniny dále napomáhá snižovat
riziko nádorových onemocnění především pak zažívacího traktu. Šťáva
ze zelí je osvědčeným prostředkem při léčbě vředů žaludku a
dvanáctníku. Schopnost léčit narušenou sliznici zažívacího traktu
přisuzujeme biotinu (dříve označovaný jako vitamín U), kterého právě
zelí obsahuje zvýšené množství. Zelí nebo šťáva z něj vykazuje celou
řadu dalších pozitivních účinků. Působí antibakteriálně, ulehčuje
vykašlávání, napomáhá při tvorbě objemu stolice, je vhodné při
léčbě dny a žlučových kamenů. Vysoký obsah draslíku má za následek
močopudné schopnosti zelí. Celkově je však zelí velmi vhodnou potravinou
pro nemocné s vysokým krevním tlakem a srdečně cévními chorobami.
Významný je obsah vitamínu C, obzvláště v kysaném zelí. Především
v zimních měsících, kdy bývá nedostatek čerstvé zeleniny, sehrává
zelí velmi důležitou úlohu při saturaci organismu ochrannými látkami.
Hlávkové zelí vyžaduje úrodné půdy s dobrou zásobou živin a vysokou
vododržností. Pro rané odrůdy volíme lehčí půdy, pro zelí pozdní a
skladovatelné půdy těžší, s pH v rozmezí 6 – 7. Zelí zařazujeme
do první tratě. Rané odrůdy pěstujeme z předpěstované sadby, pozdní
můžeme vysévat také přímo na stanoviště. V průběhu vegetace
zajišťujeme pravidelné zásobování vodou. Sklízíme ručně, skladujeme
při teplotě 1 – 2°C a vysoké vlhkosti vzduchu (95%).
Charakteristika:
Zelí hlávkové (Brassica oleracea L. convar. capitata (L) Alef.) –
Kamienna Glowa
Obsah balení:
0,8 g (200 – 300 semen v 1 g, HTS 3 – 5 g) – ošetřeno proti
houbovým chorobám: ANO
Vlastnosti:
Odrůda Kamienna Glowa je univerzální pozdní odrůda bílého zelí s velmi
dobrými chuťovými vlastnostmi. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálních
látek, vlákniny a cukru potřebného na kvašení. Má kulovité hlávky
dorůstající do hmotnosti 3 – 6 kg. Tato odrůda je vhodná pro přímý
konzum, ke krouhání i skladování.
Způsob výsevu:
spon 60 × 60 cm
Vegetační doba:
130 – 150 dní od výsevu do sklizně
Přehled doby výsevu, výsadby a sklizně:
> výsev – duben, květen
> výsadba – květen
> sklizeň – říjen, listopad
Skladování:
Skladovatelnost odrůdy Kamienna Glowa je velmi dobrá.
Postup při skladování hlávkového zelí:
Hlávkové zelí sklízíme pečlivě s několika vnějšími krycími
listy, aby se hlávky nepomačkaly. Pro skladování je optimální teplota
1 až 2°C a vysoká vlhkost vzduchu (95 %). Ideálním prostředím pro
delší skladování je chladný a dobře větraný sklep. Hlávkové zelí
můžeme vedle sklepních prostor uskladnit také v pařeništi nebo
zazimovací jámě a to tak, že jej ukládáme s kořenovými baly, které
zahrneme zemí. Pařeniště nebo jámu přikryjeme prkny a v případě mrazů
balíky lisované slámy, listím nebo polystyrénovými deskami. Před
založením je však třeba odlomit velké krajní listy. Takto uskladněné
hlávkové zelí vydrží i několik měsíců (záleží na dané
odrůdě).
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO a.s.
Smržice 414
798 17 Smržice
Česká republika
e-mail: semo@semo.cz
