Popis produktu
Kadeřávek je zelenina s vysokými výnosy zkadeřených listů, které
mají obdobné využití jako kapusta. Má čtyřikrát větší obsah karotenů
než například brokolice. Z vitaminů obsahuje skupiny B, biotin, vitamin C,
draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a vitamin E. Biotin – vitamin
krásy udržuje hezkou pleť a vlasy. Množství vitaminu A posiluje imunitní
systém, vitalitu a dobrou náladu. Draslík zase vyplavuje z těla
škodliviny, čímž posiluje srdce, ledviny a močový měchýř. Vláknina
z kadeřávku přispívá k tvorbě zdravé střevní mikroflóry. Kadeřávek
má i léčivé účinky, neboť odstraňuje zácpu, zbavuje střeva
jedovatých látek, chrání buňky před volnými radikály, snižuje
cholesterol, posiluje sliznice v těle, snižuje stres a pomáhá při
osteoporóze, zpomaluje proces stárnutí, podporuje stavbu kostí a chrání
před rakovinou. Kadeřávek se používá v syrovém stavu, jako dekorace
pokrmů nebo v kuchyňské úpravě jako kapusta. Může být, zvlášť
v zimních měsících, významným zdrojem vitamínu C. Svými nároky je
blízký ostatním košťálovinám. Vysevá se v květnu až červnu přímo
na záhon. Sklízí se listy postupně od října po celou zimu. Na
předpěstování sadby lze také vysévat v únoru – březnu s výsadbou
v dubnu.
Charakteristika:
Kadeřávek (Brassica oleracea L. var. acephala (partim)) – směs odrůd
(Scarlet, Halbhoher Grüner Krauser)
Obsah balení:
0,8 g (300 – 350 semen v 1 g, HTS 2,8 – 3,3 g) – ošetřeno
proti houbovým chorobám: ANO
Vlastnosti:
Směs je složená z polopozdních odrůd se zeleným (Halbhoher Grüner
Krauser) a zeleno-fialovým (Scarlet), bublinatým silně zkadeřeným listem,
které jsou odolné k vybíhání do květu a velmi odolné k mrazům
snášející teploty až –15°C. Sejí se do hnízd a následně jednotí.
Osivo je namořeno barvou odpovídající barvě listů.
Způsob výsevu:
spon 50 – 60 × 50 cm
Přehled doby výsevu a sklizně:
> výsev – květen, červen
> sklizeň – listopad, prosinec, následujícího roku – leden,
únor, březen
Postup při skladování kadeřávku:
Kadeřávek se sklízí postupně od října po celou zimu postupným
odlamováním listů. Vydrží ale, i pod sněhem a pak se dá ke konzumaci
použít přímo ze záhonu. Nejlépe však je sklízet po prvních mrazících
(nejlépe chutná právě, až po přejití mrazem). V zimním období nejvíce
trpí „zimním sluncem“, zvlášť pokud nenapadne sníh. Z tohoto důvodu
se doporučuje jako ochrana před sluncem přikrytí větvičkami chvojí. Ve
zmrzlém stavu má velmi křehké listy, proto je vhodné jej nechat při
pokojové teplotě pomalu rozmrznout. Větší listy lze uskladnit
v mrazničce, kde vydrží svěží stejně jako špenát.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO

