Popis produktu
Cibule obecná se pěstuje v mnoha různých odrůdách, lišících se
tvarem i barvou. Obsahuje mnoho léčivých látek. Tou nejvýznamnější je
allicin. Je bohatá na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B, vitaminy C, E
i cenné karoteny. Je vynikajícím preventivním prostředkem proti
infekčním zánětlivým onemocněním. Podává se ve formě šťávy, která
se přidává do čaje. Je rovněž účinným prostředkem proti kašli,
zahlenění, chrapotu, zánětu průdušek a angíně. Další vynikající
vlastností cibule je snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi.
Celkově podporuje i srdeční činnost a čistí cévní a žilní systém.
Velkým pomocníkem je i pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního
cukru. Syrový plátek cibule je výborným obklademna vosí či včelí
bodnutí. Strouhaná cibule je zase výborným obkladem na omrzliny a šťáva
z ní zahubí bradavice a uleví při bolesti zubů nebo ucha. Cibule se
pěstuje ze semen nebo, aby vyrostla velká, ze sazečky. Sazečky jsou malé
cibulky vypěstované ze semen během léta, které se na podzim sklízejí,
přes zimu uchovávají při teplotě kolem 23 °C a na jaře opět sázejí.
Tímto teplým skladováním rostlinu oklameme, takže nevykvete a cibule
vyroste do velkých rozměrů. Pro pěstování cibule jsou nejvhodnější
středně těžké hlinitopísčité půdy v záhřevných polohách. Zařazuje
se do druhé až třetí tratě s dobrou zásobou živin, s pH minimálně
5,5. Vysévá se co nejdříve na jaře, aby semena měla dostatek vláhy, do
řádků 30 – 35 cm vzdálených, do hloubky 2 – 3 cm. V řádku se
jednotí podle potřeby na 4 – 10 cm. V průběhu vegetace je třeba
věnovat pozornost kultivaci s cílem udržet provzdušněnou strukturu půdy.
Závlaha je vhodná, ale pouze do poloviny července. V uzavřených polohách
a ve vlhčím období vyžaduje cibule od poloviny června ochranu fungicidy
proti plísni cibulové. Sklízí se, když je nať z poloviny rostlin polehlá
a cibule mají žlutohnědou slupku. Dosoušení cibule je obvykle přímo na
záhonech nebo na roštech.
Charakteristika:
Cibule obecná (Allium cepa L.) – Hiberna
Obsah balení:
2 g (200 – 300 semen v 1 g, HTS 3,5 – 4,5 g) – ošetřeno proti
houbovým chorobám: ANO
Vlastnosti:
Odrůda Hiberna je výnosná ozimá odrůda s velkou kulovitou až mírně
ploše kulovitou cibulí se středním až silnějším krčkem. Dužnina je
bílá, pevná, jemné, velmi dobré cibulovité chuti. Cibule je obalená
suknicemi žlutohnědé až bronzově hnědé barvy s tmavším žilkováním.
Rostliny dobře přezimují. Lze ji sklidit jako cibuli s natí –
zelenačku, jako čerstvou i suchou. Průměrná hmotnost cibule je 150 g.
Nelze použít pro předpěstování na sazečku.
Způsob výsevu:
řádek – vzdálenost mezi řádky 30 – 35 cm
Vegetační doba:
163 dní od výsevu do sklizně cibule s natí
185 dní od výsevu do sklizně cibule čerstvé
205 dní od výsevu do sklizně cibule suché
Přehled doby výsevu a sklizně:
> výsev – srpen
> sklizeň – červen (následujícího roku)
Skladování:
Skladovatelnost odrůdy Hiberna je slabá.
Postup pěstování přezimující cibule:
Ozimé odrůdy jsou zajímavé zejména pro dosažení rané sklizně, protože
dozrávají ještě dříve než cibule pěstované ze sazečky. Osivo se
vysévá od poloviny srpna do začátku září (časný výsev způsobuje
vybíhání, pozdní pak vymrzání nedostatečně vyvinutých rostlin). Po
výsevu je nutné zabezpečit dostatek vláhy pro vzcházení rostlin tak, aby
rostliny začaly rychle růst a do zámrazu dosáhly tloušťky minimálně
5 mm.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO
