Popis produktu
Černý kořen je méně pěstovaná lahůdková zelenina s výrazným
dietetickým účinkem. Byl jako zelenina z planého předka vyšlechtěn
v jižní Evropě teprve v 17. století. Užitkovou částí je kořen,
který má jemnou dužinu a poněkud nasládlou, trochu trpkou, ale velmi
příjemnou chuť. Kůra kořene je téměř černá, odtud český název.
Kořen rostliny má jemnou bílou dužninu, obsahující vodu podobnou mléku
s příjemnou chuťí. Černý kořen je vyhledáván hlavně diabetiky,
protože má vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Obsahuje až 80 %
biologicky vázané vody, 12 % dusíkatých látek, 2 % vlákniny a 1 %
bílkovin. Významný je také obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu.
Účinně působí na nervovou soustavu jako sedativum, má příznivý vliv na
činnost žláz s vnitřní sekrecí a ve 100 g má jen 14 kalorií.
Vyžaduje hluboké, humózní, dobře vyhnojené a hluboce zpracované půdy
s dostatečnou vlhkostí. Nesnáší čerstvé organické hnojení ani
přihnojování dusíkem v průběhu vegetace. Při přehnojení bývají
kořeny hořké a dužnina řidší až houbovitá. Vysévá se v březnu až
začátkem dubna do řádků. Po vzejití se jednotí na 10 cm. Spolehlivě
přezimuje ve volné půdě. Sklízeň se provádí od října postupně do
jara. Může se vysévat i v srpnu pro sklizeň v příštím roce na podzim,
pak je ale nutno vylomit květní stvoly.
Charakteristika:
Černý kořen (Scorzonera hispanica L.) – Libochovický
Obsah balení:
2,2 g – (11 – 13 semen v 1 g, HTS 60 – 80 g ) – ošetřeno
proti houbovým chorobám: NE
Vlastnosti:
Černý kořen Libochovický je dlouhý 20 – 30 cm, válcovitý, tupě
zakončený, tmavohnědý až černohnědý. Dužnina je krémově bílá,
mramorovaná, velmi jemná, výborné chuti. Má vysokou biologickou hodnotu,
obsahuje sacharid inulin, který velmi dobře snáší diabetici. Jde
o vytrvalou rostlinu, která je u nás pěstována jako dvouletá. V prvním
roce vytváří růžici celokrajných, dlouze kopinatých, tuhých listů a
štíhlý dlouhý kořen. Druhým rokem rostlina vytvoří 1 m vysoký
rozvětvený stonek se žlutými květními úbory, které voní po čokoládě.
Právě druhým rokem se kořen sbírá jako zdravá zelenina. Vyžaduje časný
jarní výsev, spolehlivě přezimuje na stanovišti.
Způsob výsevu:
řádek – vzdálenost mezi řádky 30 – 40 cm
Vegetační doba:
200 dní od výsevu do sklizně
Přehled doby výsevu a sklizně:
> výsev – březen, duben, srpen
> sklizeň – říjen, listopad, prosinec (platí pro jarní
výsev)
> sklizeň – leden, únor, březen (platí pro podzimní
výsev)
Postup při skladování černého kořene:
Na podzim sklizený černý kořen je nejlépe uskladnit do vlhkého písku
nebo zahrabat do pařeniště, protože po sklizni má tendenci velmi rychle
vysychat. Při správných podmínkách skladování (vysoká vzdušná vlhkost)
se může černý kořen uchovávat až do pozdního jara. Před zimním
skladováním je vhodné kořeny svázat do svazků a zabalit do fólie, což je
další ze způsobů, jak uchránit kořeny před vysycháním.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Parametry a vlastnosti
SEMO Černý kořen Libochovický
Žádné vlastnosti
Výrobce:
SEMO a.s.
Smržice 414
798 17 Smržice
Česká republika
e-mail: semo@semo.cz

