Popis produktu
Perila křovitá přezdívaná Černá kopřiva, je bylinka pocházející
z Číny. Je to poměrně nenáročná jednoletá rostlina, které se dobře
daří na otevřených slunných místech. Listy mají vejčitý tvar se
zvlněným okrajem, uvnitř plastickou žilnatinu. Jsou zelené nebo purpurově
červené barvy, voní po kari, anýzu a možná trochu i skořici. Díky své
citrónové, jemně kořeněné a příjemně nasládlé chuti se přidávají
do mnoha čínských pokrmů, nejčastěji pak ke krabímu masu či různým
korýšům. Je zajímavé, že navzdory své exotické chuti je perila
příbuzná s docela obyčejnou hluchavkou nachovou. Kromě dekorativního
vzhledu je velmi vhodná pro pěstování ve společnosti rajčat a lilků,
protože odpuzuje nevítaný hmyz a naopak přitahuje motýly a proto je také
oblíbenou rostlinou malých zahrad. Perila se používá již po staletí
v tradiční čínské medicíně. Obsahuje v sobě kyselinu rozmarinovou.
Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a
především výrazné antioxidační účinky. Semena perily obsahují alfa
pinen, apigenin, beta sitosterol, fenylpropanoid, karyophyllen, myristicin a
některé další bioflavonidy, dále také vitamíny A, B, C a K, éterické
oleje a flavonoidy. Pravidelné užívání listů či semen perily má
příznivý účinek při kašli (pomáhá rozpouštět hlen z dýchacích
cest), astmatu, gynekologických problémech a alergiích, protože potlačuje
uvolňování histaminu; látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci
organismu na venkovní podněty. Lze dokonce vyzkoušet u všech alergických
reakcí od senné rýmy, přes astma až po atopický ekzém. Zevně se
používá k léčbě dermatitidy a ekzémů. Sami alergici tvrdí, že při
užívání perily pociťují opravdu velkou úlevu. Perila je také vhodným
prostředkem pro posílení imunitního systému. Představuje silný
antioxidant, vychytává volné radikály a tím preventivně chrání proti
mnoha civilizačním nemocem. V Číně je to oblíbená zelenina, listy se
přidávají do salátů a čínských zeleninových jídel. Listy nebo celé
mladé vrcholky se také stočené nejčastěji přímo přikusují
k pečenému masu, mohou se samozřejmě stát i součástí různých
salátů, přidávají se do čalamád, ochucených octů i olejů. Perilu lze
vysévat od února do truhlíčků, sadbovačů apod., sazeničky se poté
přesazují do květníčků a na záhon se vysévají až po jarních
mrazících, poněvadž Perila je citlivá na mráz. Perila vyžaduje slunnou
polohu, jinak žádnou zvláštní péči nepotřebuje. Osivo perily červené
doporučujeme přes noc namočit do vlažné vody. Výsev na povrch substrátu,
jen mělce zasypat a udržovat vysokou vlhkost.
Charakteristika:
Perila křovitá (Perilla frutescens)
Obsah balení:
1 g (HTS 2 – 3 g) – ošetřeno proti houbovým chorobám: NE
Vlastnosti:
Směs zelenolisté a červenolisté odrůdy Perily. Odrůdy jsou širokolisté
s vysokým obsahem přírodního antihistaminika. Lze je pěstovat truhlíku
i jako letničku na záhonech, taktéž i v květináči o průměru cca
15 cm. Listy se sklízí probírkou vyštipováním. Pro léčivé účely se
sbírají listy od května do června a suší se ve stínu.
Způsob výsevu:
spon 20 × 1 – 5 cm
Vegetační doba:
30 – 60 dní od výsevu do sklizně
Přehled doby výsevu, výsadby a sklizně:
> výsev – únor, březen, duben
> výsadba – květen
> sklizeň – červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad
(do zámrazu)
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO





