Popis produktu
Listový salát nevytváří uzavřené pevné hlávky, ale pouze seskupení
listů různých tvarů a barev v podobě ploše kulatých až kulovitých
růžic, které se najednou celé uříznou obdobně jako salát hlávkový.
Svým zbarvením a zkadeřením je velmi dekorativní. Oproti hlávkovému
salátu má kratší vegetační dobu. Listový salát má skvělou chuť,
obsahuje více vlákniny a antioxidačních vitamínů s výrazným
protirakovinotvorným účinkem a je snadno stravitelný. Kromě velkého
množství existujících odrůd salátu, jsou saláty s červenými a
zelenými listy. Salát s červenými listy obsahuje významné množství
karotenu, což mu dodává schopnost působit preventivně proti rakovině
kůže, kterou může způsobit nadměrné opalování. Na proti tomu zelené
odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí zeleného listového
barviva chlorofylu. Hořčík je důležitý pro látkovou výměnu a přenos
nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede k únavě, nervozitě,
nedostatečné soustředěnosti. Komplex přírodních látek v salátu má
protikřečové a tišící účinky. Pravidelná konzumace salátu posiluje
imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny. Z obsahového hlediska
jsou hodnotnější obalové listy hlávky, i když chutnější a křehčí
jsou etiolované listy vnitřní. Rostlina obsahuje vodu, bílkoviny, tuky a
vlákniny, dále cenné minerální látky jako K, P, Ca, Mg, Fe, vitamín C, A,
B1 a B2. Vzhledem k obsahu velkého procenta vody a až 1,5 % vlákniny, což
způsobuje zrychlení pohybu střev, odstraňuje zácpu, váže na sebe
škodlivé látky přispívá tak, nejen k hubnutí, ale
i k pročišťování organismu. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je tedy
vhodný při redukční dietě. Šťáva z listů obsahuje malé množství
kyseliny jablečné, citronové, šťavelové, dále asparagin a hořkou látku
lactusin. Salát se proto také používá jako slabé sedativum a narkotikum.
Salátová šťáva rozpuštěná ve víně je prý účinný prostředek proti
bolesti. Salát působí protizánětlivě, z výtažků se připravují
roztoky k ošetření spálenin sluncem a zhrublé pokožky. Užívá se také
jako obklad na modřiny nebo vnitřně proti žaludečním vředům nebo
zánětu střev. Na víc působí proti kašli a křečím a potížím
s průduškami. Z pěstitelského hlediska vyžaduje salát dobrou,
dostatečně vzdušnou půdu druhé trati. Je náročný na zásobení živinami
v okamžitě přijatelné formě. Doporučují se osluněné polohy. Při
výsevu přímo na záhon se semena vysévají mělce do řádků nebo po
špetkách ve sponu 25 × 25 až 30 × 30 cm a rostliny se po vzejití
vyjednotí. Pro předpěstování sadby se semena vysévají mělce do
truhlíků a ve stadiu tvorby pravých listů se pak rostlinky pikýrují do
sponu 4 × 4 cm. Teploty ve dne je třeba udržovat v rozmezí 16 –
20 °C, v noci 4 – 6 °C. Při 4 – 6 pravých listech se mělce
vysazuje na záhon tak, aby nedošlo k zahrnutí srdéčka rostliny. Zavlaha se
provádí pravidelně menšími dávkami vody.
Charakteristika:
Salát listový k řezu (Lastuca sativa L.var.crispa L.) – Dubared
Obsah balení:
0,6 g (1370 semen v 1 g, HTS 0,6 – 0,8 g) – ošetřeno proti
houbovým chorobám: NE
Vlastnosti:
Odrůda Dubared je poloraná odrůda listového salátu typu červenolistý
dubáček tzn. listy neobsahují hořké látky, vhodná k polnímu
pěstování pro jarní, letní a podzimní sklizně. Netvoří hlávku, báze
slabě uzavřená. Rostliny jsou velké cca 480 g a mají polovzpřímené
listy, které jsou tmavě červené barvy, tenké se silným leskem, střední
bublinatostí, malými až středními bublinami, hluboce laločnatou čepelí
se silně zvlněným okrajem. Odrůda je odolná proti vybíhání do květu za
dlouhého dne.
Způsob výsevu:
spon 30 × 30 cm
Vegetační doba:
50 – 60 dní od výsadby do sklizně
Přehled doby jarního výsevu a sklizně:
> výsev – únor, březen, duben, květen
> sklizeň – květen, červen
Přehled doby podzimního výsevu a sklizně:
> výsev – červen, červenec
> sklizeň – říjen, listopad
Postup při skladování listového salátu:
Listový salát podobně jako jiný typ salátu není vhodný na klasické
skladování. Proto se sklízí postupně dle potřeby. Jeho trvanlivost však
lze prodloužit několika způsoby. Jeden z nich je rozebrání listů, které
se poté vloží do mikrotenového sáčku a uskladní v lednici. Tímto
způsobem lze listový salát uchovat až jeden týden. Dalším způsobem je
postupné odebírání listů z odřezané růžice umístěné v mělké
míse s vodou na chladném a tmavém místě. Tento způsob uchová salát na
cca 12 – 24 hodin v požadované kvalitě. Skladováním ovšem ztrácí
svou „křupavost“.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO a.s.
Smržice 414
798 17 Smržice
Česká republika
e-mail: semo@semo.cz
