Popis produktu
Špenát patří k listové zelenině, která je známá vysokým obsahem
vitamínů a minerálů. Kromě železa obsahuje také kalcium, magnézium,
zinek a selen. Vitamín E, který je ve špenátu bohatě zastoupen, pomáhá
chránit organismus před karcinogenními chorobami, chrání cévy, játra a
dokonce bojuje i proti únavě. Významnou roli ve špenátových listech
sehrává i vitamín C. Přestože špenát neobsahuje až tolik železa, má
mnoho jiných, zdraví prospěšných látek. Ve vysokých koncentracích
obsahuje karotenoidy, které chrání buňky před stárnutím a lutein, který
zabraňuje vzniku degenerativního onemocnění sítnice oka. Zelené
špenátové listy jsou také bohatý zdroj vitamínů A, C, E, K a cenných
minerálů, jako jsou magnézium, jód, železo a vápník. Špenát dále
obsahuje i kyselinu listovou, jejíž množství v listech se už po
několikaminutovém vaření snižuje na polovinu, a proto se doporučuje
špenátové listy před konzumací jen mírně napařit. Antioxidační
vlastnosti špenátu dokáží předejít škodlivé oxidaci cholesterolu,
která je velice nebezpečná pro srdce i cévy. Hořčík zase zabezpečuje
zdravý krevní tlak, stejně jako draslík, přičemž špenát zároveň
obsahuje málo sodíku, jehož nadbytek tlak zvyšuje. Vitamin K dokáže
zadržovat vápník v kostech, takže jsou pevnější. K tomu přispívají
i další minerály, které tato mimořádně zdravá zelenina obsahuje. Kromě
zmíněných pozitivních účinků dokáže špenát zabránit vzniku vředů a
díky rozmanitým phytonutrientům a pigmentům ochrání pokožku před
škodlivým UV zářením. Z pěstitelského hlediska vyžaduje špenát setý
hlinitopísčité, dostatečně vododržné půdy s pH 6 – 7,5. Nesnáší
suché a kyselé půdy a větrné polohy. Jarní kultura z březnových
výsevů se sklízí 5 – 6 týdnů po výsevu. Jako následná plodina ze
srpnových výsevů se sklízí v září až v říjnu. Pro přezimování a
ranou jarní sklizeň se vysévá v září. Špenat lze sklízet dvěma
způsoby, a to probíráním plně narostlých listů a tím mít několik
sklizní, nebo jednorázovým ořezáním všech listů.
Charakteristika:
Špenát setý (Spinacea oleracea L.) – Monores
Obsah balení:
5 g (70 – 100 semen v 1 g, HTS 10 – 14 g) – ošetřeno proti
houbovým chorobám: NE
Vlastnosti:
Odrůda Monores je raná odrůda vhodná pro jarní i podzimní sklizeň.
Rostlina je střední až mohutná s polovzpřímenými až vzpřímenými
listy, které jsou oválné se zakulacenou špičkou, světle zelené, slabě
bublinaté. Odrůda má dobrou odolnost proti vymrzání.
Způsob výsevu:
spon 20 × 20 cm
Vegetační doba jarních výsevů:
50 – 65 dní od výsevu do sklizně
Vegetační doba podzimních výsevů:
240 dní od výsevu do sklizně
Přehled doby výsevu a sklizně:
> výsev – březen, duben, srpen, září
> sklizeň – květen, červen, zaří, říjen, následujícího
roku – duben, květen
Postup při skladování špenátu:
Špenát lze skladovat čerstvý jen krátkodobě, musíme zajistit vysokou
vlhkost (95 – 100%). Listy připravené ke skladování se vloží do
mikrotenového sáčku a uskladní v lednici. Za těchto podmínek vydrží po
dobu maximálně 1 týdne. Dalším a delším způsobem je klasické
zamrazení, kdy se oprané a nasekané listy taktéž vloží do mikrotenového
sáčku a uskladní v mrazáku.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO
