Popis produktu
Ředkvička je kořenová zelenina botanicky klasifikovaná jako varieta
ředkev setá letní. Vyžaduje lehčí, kypré a humusem bohaté půdy
s dostatkem pohotových živin a pravidelným zásobováním vodou.
Nepravidelná závlaha zvyšuje „ostrost“ chuti. Kořen je kulovitý nebo
válcovitý, různě zbarvený. Barva se pohybuje od bílé až k červeným
nebo fialově zabarveným. Existují i odrůdy červenobílé nebo žluté
kulaté a bílé protáhlé. Dužnina bílá, u červených ředkviček někdy
s nádechem do růžova, u starších kusů se skelným nádechem. Chuť
ředkvičky je pálivá díky siřičitým silicím, někdy vodová –
závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace. Pálivost ředkviček
lze zmírnit jejich namočením do studené vody či posolením při konzumaci.
Ředkvičky jsou cenným zdrojem minerálních látek, zejména draslíku,
fosforu, síry, hořčíku, vápníku a železa. Bulvičky obsahují 7%
sacharidů, množství bílkovin a vitamín C (kyselinu askorbovou), kyselinu
listovou, karotenoidy a vitamíny řady B. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny
(1,5 – 2 g), která pozitivně podporuje střevní peristaltiku.
Hořčičné oleje a silice ulevují od infekcí zažívacího traktu,
desinfikují také dutinu ústní a nosohltan, kde napomáhají při
rozpouštění hlenu a usnadňují odkašlávání. Ředkvičky také snižují
riziko tvorby kamenů žlučových a močových cest. Pro vyšší obsah
draslíku působí mírně močopudně.
Charakteristika:
Ředkvička (Raphanus sativus L.var. sativus) – Kvinta
Obsah balení:
5 g (100 – 200 semen v 1 g, HTS 10 g) – ošetřeno proti houbovým
chorobám: NE
Vlastnosti:
Odrůda Kvinta je perspektivní raná až poloraná odrůda ředkvičky pro
celoroční polní pěstování. Pro podzimní výsevy od 15. srpna se
doporučuje setí v řádku 10 – 12 cm. Odrůda má větší, kulatou
bulvičku se svítivě červenou barvou a jemnou slupkou, která ji činí velmi
atraktivní. Dužnina je bílá, jemná, velmi odolná k houbovatění. List je
polovzpřímený, mohutnější, světle zelené barvy. Je velmi odolná
k praskání a vybíhání do květu.
Způsob výsevu:
řádek – vzdálenost mezi řádky 20 cm
spon (při rychlení) 15 × 3 cm
Vegetační doba:
32 – 36 dní od výsevu do sklizně
Přehled doby výsevu a sklizně:
> výsev – únor, březen, duben, srpen
> sklizeň – duben, květen, červen, září
Skladování:
Ředkvičky nejsou vhodné na klasické skladování. Je výhodnější
postupné vysévání jednotlivých odrůd a následná postupná sklizeň.
V případě nutnosti uskladnit ředkvičky je možné uskladnění v lednici
v mikrotenovém sáčku, nebo v misce s vodou, a to tak, že ve vodě je
pouze spodní část s kořínky, tzn. nesmí být ponořené celé. Takto
uskladněné ředkvičky vydrží cca po dobu 2 – 4 dny v požadované
kvalitě (záleží také na odrůdě). Vhodná teplota pro uskladnění
ředkviček je 0 – 2°C při relativní vzdušné vlhkosti 90 – 95%.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO
