Popis produktu
Salát je nejrozšířenější a na českých zahrádkách
nejoblíbenější zeleninou. Tato směs obsahuje jak listový salát, který
nevytváří uzavřené pevné hlávky, ale pouze seskupení listů různých
tvarů a barev v podobě ploše kulatých až kulovitých růžic, tak
i hlávkový salát. Listový salát je svým zbarvením a zkadeřením velmi
dekorativní. Oproti hlávkovému salátu má kratší vegetační dobu.
Listový salát má skvělou chuť, obsahuje více vlákniny a antioxidačních
vitamínů s výrazným protirakovinotvorným účinkem a je snadno
stravitelný. Kromě velkého množství existujících odrůd salátu, jsou
saláty s červenými a zelenými listy. Salát s červenými listy obsahuje
významné množství karotenu, což mu dodává schopnost působit preventivně
proti rakovině kůže, kterou může způsobit nadměrné opalování. Na proti
tomu zelené odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí
zeleného listového barviva chlorofylu. Hořčík je důležitý pro látkovou
výměnu a přenos nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede
k únavě, nervozitě, nedostatečné soustředěnosti. Komplex přírodních
látek v salátu má protikřečové a tišící účinky. Pravidelná
konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko
rakoviny. Z obsahového hlediska jsou hodnotnější obalové listy hlávky,
i když chutnější a křehčí jsou etiolované listy vnitřní. Rostlina
obsahuje vodu, bílkoviny, tuky a vlákniny, dále cenné minerální látky
jako K, P, Ca, Mg, Fe, vitamín C, A, B1 a B2. Vzhledem k obsahu velkého
procenta vody a až 1,5 % vlákniny, což způsobuje zrychlení pohybu střev,
odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky přispívá tak, nejen
k hubnutí, ale i k pročišťování organismu. Pro svou nízkou
energetickou hodnotu je tedy vhodný při redukční dietě. Šťáva z listů
obsahuje malé množství kyseliny jablečné, citronové, šťavelové, dále
asparagin a hořkou látku lactusin. Salát se proto také používá jako
slabé sedativum a narkotikum. Salátová šťáva rozpuštěná ve víně je
prý účinný prostředek proti bolesti. Salát působí protizánětlivě,
z výtažků se připravují roztoky k ošetření spálenin sluncem a
zhrublé pokožky. Užívá se také jako obklad na modřiny nebo vnitřně
proti žaludečním vředům nebo zánětu střev. Na víc působí proti kašli
a křečím a potížím s průduškami. Z pěstitelského hlediska vyžaduje
salát dobrou, dostatečně vzdušnou půdu druhé trati. Je náročný na
zásobení živinami v okamžitě přijatelné formě. Doporučují se
osluněné polohy. Při výsevu přímo na záhon se semena vysévají mělce do
řádků nebo po špetkách ve sponu 25 × 25 až 30 × 30 cm a rostliny se
po vzejití vyjednotí. Pro předpěstování sadby se semena vysévají mělce
do truhlíků a ve stadiu tvorby pravých listů se pak rostlinky pikýrují do
sponu 4 × 4 cm. Teploty ve dne je třeba udržovat v rozmezí 16 –
20 °C, v noci 4 – 6 °C. Při 4 – 6 pravých listech se mělce
vysazuje na záhon tak, aby nedošlo k zahrnutí srdéčka rostliny. Zavlaha se
provádí pravidelně menšími dávkami vody.
Charakteristika:
Salát listový k řezu (Lastuca sativa sp. L.) – směs odrůd (Roset,
Zoltán, Karminova, Roden, Cezaros, Deon, Citrin)
Obsah balení:
1,5 g (1370 semen v 1 g, HTS 0,6 – 0,8 g) – ošetřeno proti
houbovým chorobám: NE
Vlastnosti:
Směs složená z vybraných barevných odrůd – Roset (světle
červený), Zoltán (světle zelený), Karminova (tmavě červený), Roden
(tmavě červený), Cezaros (světle zelený), Deon (světle zelený), Citrin
(matně zelený), které tvoří v raném stádiu mladé růžice listů ke
sběru. Odrůdy jsou vhodné k celoročnímu pěstování a jsou vyníkající
součástí zeleninových salátů. Sklíze se křehké, mladé listy dlouhé do
cca 12 cm.
Způsob výsevu:
spon 10 × 0,5 cm (cca 1 g osiva na 1 m řádku)
Vegetační doba:
dle odrůdy
Přehled doby výsevu a sklizně:
> výsev – celoročně
> sklizeň – celoročně
Postup při skladování salátu:
Salát není vhodný na klasické skladování. Proto se sklízí postupně
dle potřeby odebíráním mladých listů. Pokud je však nutné sklizené
listy uskladnit, tak se vloží do mikrotenového sáčku a uskladní
v lednici. Tímto způsobem lze salát uchovat až jeden týden. Skladováním
ovšem ztrácí svou „křupavost“.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO a.s.
Smržice 414
798 17 Smržice
Česká republika
e-mail: semo@semo.cz
