Popis produktu
Hlávkový salát má skvělou chuť, vysokou biologickou hodnotu a je snadno
stravitelný. Kromě velkého množství existujících odrůd salátu, jsou
saláty s červenými a zelenými listy. Salát s červenými listy obsahuje
významné množství karotenu, což mu dodává schopnost působit preventivně
proti rakovině kůže, kterou může způsobit nadměrné opalování. Na proti
tomu zelené odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí
zeleného listového barviva chlorofylu. Hořčík je důležitý pro látkovou
výměnu a přenos nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede
k únavě, nervozitě, nedostatečné soustředěnosti. Komplex přírodních
látek v salátu má protikřečové a tišící účinky. Pravidelná
konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko
rakoviny. Z obsahového hlediska jsou hodnotnější obalové listy hlávky,
i když chutnější a křehčí jsou etiolované listy vnitřní. Rostlina
obsahuje vodu, bílkoviny, tuky a vlákniny, dále cenné minerální látky
jako K, P, Ca, Mg, Fe, vitamín C, A, B1 a B2. Vzhledem k obsahu velkého
procenta vody a až 1,5 % vlákniny, což způsobuje zrychlení pohybu střev,
odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky přispívá tak, nejen
k hubnutí, ale i k pročišťování organismu. Pro svou nízkou
energetickou hodnotu je tedy vhodný při redukční dietě. Šťáva z listů
obsahuje malé množství kyseliny jablečné, citronové, šťavelové, dále
asparagin a hořkou látku lactusin. Salát se proto také používá jako
slabé sedativum a narkotikum. Salátová šťáva rozpuštěná ve víně je
prý účinný prostředek proti bolesti. Salát působí protizánětlivě,
z výtažků se připravují roztoky k ošetření spálenin sluncem a
zhrublé pokožky. Užívá se také jako obklad na modřiny nebo vnitřně
proti žaludečním vředům nebo zánětu střev. Na víc působí proti kašli
a křečím a potížím s průduškami. Z pěstitelského hlediska vyžaduje
salát dobrou, dostatečně vzdušnou půdu druhé trati. Je náročný na
zásobení živinami v okamžitě přijatelné formě. Doporučují se
osluněné polohy. Při výsevu přímo na záhon se semena vysévají mělce do
řádků nebo po špetkách ve sponu 25 × 25 až 30 × 30 cm a rostliny se
po vzejití vyjednotí. Pro předpěstování sadby se semena vysévají mělce
do truhlíků a ve stadiu tvorby pravých listů se pak rostlinky pikýrují do
sponu 4 × 4 cm. Teploty ve dne je třeba udržovat v rozmezí 16 –
20 °C, v noci 4 – 6 °C. Při 4 – 6 pravých listech se mělce
vysazuje na záhon tak, aby nedošlo k zahrnutí srdéčka rostliny. Zavlaha se
provádí pravidelně menšími dávkami vody.
Charakteristika:
Salát hlávkový polní (Lastuca sativa L.var.capitata L.) – Humil
Obsah balení:
0,3 g (800 – 1000 semen v 1 g, HTS 1 – 1,5 g) – ošetřeno
proti houbovým chorobám: NE
Vlastnosti:
Odrůda Humil je zimní, dobře přezimující salát s raným zavíjením
hlávek. Tvoří středně velké cca 350 – 400 g nečervenalé
žlutozelené hlávky. Hlávky mají téměř hladké až jemně bublinaté
poněkud zvednuté obalové listy, takže netrpí podehníváním. Pěstuje se
buď z přímého výsevu nebo z výsadby do prvního týdne října. Vzhledem
k tomu, že se jedná o přezimující odrůdu, je třeba v zimním období
provést zabezpečení před možnými čtyřnohými škůdci (zajíci
apod.).
Způsob výsevu:
spon 25 × 25 cm
Vegetační doba:
265 – 295 dní od výsadby do sklizně
Přehled doby výsevu a sklizně:
> výsev – srpen, září
> sklizeň – duben, květen (následujícího roku)
Postup při skladování hlávkového salátu:
Hlávkový salát není vhodný na klasické skladování. Je výhodnější
postupné vysévání jednotlivých odrůd a následná postupná sklizeň. Jeho
trvanlivost však lze prodloužit několika způsoby. Jeden z nich je
rozebrání listů, které se poté vloží do mikrotenového sáčku a
uskladní v lednici. Tímto způsobem lze hlávkový salát uchovat až jeden
týden. Dalším způsobem je postupné odebírání listů z odřezané
hlávky umístěné v mělké míse s vodou na chladném a tmavém místě.
Tento způsob uchová salát na cca 12 – 24 hodin v požadované kvalitě.
Je třeba dodat, že délka skladování u tohoto druhu zeleniny také závisí
na odrůdě.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný
pěstitelský neúspěch.
Výrobce:
SEMO
